• darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel
 • darkblurbg
  Ayurveda in Nederland
  Ervaar nu de traditionele ayurveda ook in Nederland
 • darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een van de oudste geneeswijzen die we kennen. De uit India afkomstige levensfilosofie betekent kennis (Veda) van het leven (Ayur). Het is een holistische filosofie die de mens ziet als onlosmakelijk verbonden met de natuur en die aandacht heeft voor zowel lichaam, geest en ziel. Tijdens een Ayurveda behandeling worden de krachten uit de natuur gebruikt om de mens weer in evenwicht met zichzelf te brengen. Tijdens een Ayurveda behandeling wordt er niet alleen aandacht besteed aan het genezen van een ziekte. Veel aandacht gaat naar het herstellen van de balans in jezelf, wat betekent het herstellen van het evenwicht tussen de elementen.

Balans

Gezondheid wordt volgens de ayurveda gedefinieerd als in balans zijn, je gelukkig en tevreden voelen. Geen lichamelijke ongemakken of pijn ervaart en dat je zintuigen goed functioneren. Preventie is een belangrijk onderdeel binnen een ayurveda behandeling. Om aan je eigen gezondheid en welzijn te kunnen werken worden er tijdens de ayurveda behandeling adviezen afgestemd op je constitutie. Hiertoe behoren ook adviezen op het gebied van voeding, leefstijl, behandeling en yoga

Dosha's

De mens wordt gezien als een onlosmakelijk onderdeel van de natuur. De elementen uit de natuur zijn ook weer terug te vinden in onszelf. Ether, lucht, water, vuur en aarde zijn de vijf elementen waaruit een mens is omgebouwd. De elementen zijn onderverdeeld in de drie dosha’s: vata, pitta en kapha.

Basisconstitutie 

Tijdens je geboorte krijg je een unieke combinatie van deze elementen mee. Dit wordt je basisconstitutie genoemd en dit blijft je hele leven onveranderd. De verhouding tussen de dosha's kan per persoon verschillen. Bij de een zal pitta domineren, gevolgd door kapha en daarna vata, terwijl bij een ander Vata overheerst. Meestal zijn er twee dosha's die overheersen. De verhouding tussen de dosha's verandert continu. Ze zijn onderling met elkaar verbonden en reageren op gebeurtenissen en worden beïnvloed door tijdsmoment, seizoen, wat je ziet e.d.

Overeenstemming met je eigen natuur

Het is niet zo dat door je unieke combinatie van de dosha's je lot ook bepaald is. Er blijft voldoende ruimte over om je leven te bepalen. Je eigen gedachten, gevoelens, herinneringen en talenten te hebben. Je kunt het zien als dat je temperament/ aanleg vastgelegd wordt bij je geboorte.De ayurveda behandeling heeft als doel dat je leeft in overeenstemming met je eigen natuur, zonder teveel inspanning, op een prettige en ontspannen manier.

Door kennis te hebben van je eigen basisconstitutie, je eigen natuur ben je in staat om zelf veel te doen om zo goed mogelijk in balans te leven en te kunnen groeien op lichamelijk, emotioneel en spiritueel gebied.