• darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel
 • darkblurbg
  Ayurveda in Nederland
  Ervaar nu de traditionele ayurveda ook in Nederland
 • darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel

Panchakarma Rishikesh september 2017

Via een advertentie op Facebook kwam de Panchakarma reis van Laura een paar keer voorbij. Omdat ik een periode daarvoor met Vedisch schilderen was begonnen viel me op dat de Ayurveda steeds vaker in mijn leven kwam

Spontaan ergens induiken past goed bij mij dus redelijk impulsief heb ik  ‘ja!’ gezegd tegen deze reis zonder dat ik echt precies wist wat ik eigenlijk ging doen. Helemaal ‘alleen’ gaan leek me niet heel gezellig dus ik heb me aangemeld voor de groepsreis. Het woord ‘groepsreis’ is een beetje overdreven want we waren maar met z’n vieren. Het leuke daaraan is dat je ervaringen met elkaar tijdens de reis al goed kan delen. We hebben het heel gezellig gehad en konden leuke maar ook de wat moeilijker momenten goed met elkaar delen. Alleen is deze reis ook goed te doen. Laura begeleidt de reis vanaf het begin door heel gedetailleerd informatie te geven en tips voor de reis en voor India. Ze staat ook op Schiphol om je uit te zwaaien bij vertrek.

Bij aankomst op het vliegveld van Delhi stond Anil (de gids) en de taxi chauffeur op ons te wachten. Je krijgt meteen wel een klap van de warmte. De koffers worden op het dak geknoopt, dus een vuilniszak om je bagage of je koffer verpakken in plastic is misschien ook een waardevolle tip. De reis naar Rishikesh is best lang en ook de taxi rit daarna maar je krijgt meteen een indruk van het land. Het duurt alleen al 2 uur om uit Delhi te komen (!) Na een rit met een paar stops aangekomen in hotel Nirvana waar ook het panchakarma centrum zit. In het hotel word je welkom geheten met een ritueel en is het eerste contact daar met de ayurvedish arts, het behandelteam en de Yogadocent. Elke dag voorafgaand aan de Panchkarma krijg je een van top tot teen een olie massage, hierdoor wordt je lichaam voorbereid. Ook je hoofd wordt tot rust gebracht door middel van een Shirodhara behandeling. Je wordt door de dames in het panchakarma centrum met liefde behandeld en de arts vraagt ook belangstellende hoe het met je gaat. Uiteindelijk ga je ontgiften en eet je drie dagen lang alleen kitcherie, een reinigings gerecht, om je darmen tot rust te brengen. De panchakarma eindigt met kruiden darmspoelingen en uiteindelijk weer de opbouw naar een ‘normale’ maaltijd.

Wat deze reis bijzonder maakt, afgezien van de behandelingen , zijn de excursies maar ook de heilige plaats Rishikesh zelf. Het is een volledige veganistische stad. Je merkt echt dat je in het hart van de Ayurveda bent. Een paar keer hebben we op ochtend Yoga gehad bij de Ganges en energie van deze heilige rivier is echt merkbaar. We hebben er zelfs in gezwommen. Omdat het water rechtstreeks uit de Himalaya komt is het zelfs drinkbaar. Een panchakarma is misschien zelfs in Nederland wel mogelijk maar het is uniek om het te doen op de geboorteplek van de Ayurveda. Dat vond ik echt een meerwaarde.  Ik kan deze reis en de begeleiding door Laura en Anil, de ayurvedisch arts en de mensen van het Panchakarma centrum van harte aanraden!

Een belangrijke tip is nog om niet te veel spullen mee te nemen je ziet daar zoveel moois omdat er ook tijd genoeg is om in Rishikesh te winkelen. Je hebt niet veel nodig en dan heb je meer ruimte in je koffer voor mooi spullen of wat je maar mee wil nemen. In de periode dat wij er waren in ieder geval niet. Al de vooroordelen die mogelijk over India en de ganges bestaan kan je wel laten varen.  Het is een belevenis om een Panchakarma in het hart van de Ayurveda te doen.

Groet,
Welmoed Kuiper