• darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel
 • darkblurbg
  Ayurveda in Nederland
  Ervaar nu de traditionele ayurveda ook in Nederland
 • darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel

Panchakarma Rishikesh oktober 2017

Voordat ik deze panchakarma ging doen heb ik mij verdiept in wat deze detox voor mij zou kunnen doen. Zelf ben ik yoga docente op leeftijd en ik heb veel last van artrose in mijn wervel kolom. Ik begreep dat alle behandelingen rekening houden met eventuele kwaaltjes, dus nadat ik met Laura had gesproken heb ik meteen geboekt

Ondanks alles had ik niet echt een idee wat mij te wachten stond, de reis naar Dehli, die super goed was georganiseerd, was een avontuur op zich, wat neem ik mee wat laat ik thuis? Dus wetend dat het daar warm is  heb ik besloten mijn rugzak te pakken, lekker makkelijk hoef je niet op koffers te wachten. Minimaal bepakt dus .

Vanaf Rishikesh, waar het avontuur begint stond een taxi op ons te wachten, heel behulpzaam en heel aardig. Het was een spannende rit want ik kwam tot de ontdekking dat in India weinig verkeers regels zijn. Misschien zijn die er wel maar niemand houdt zich hier aan. Maar je kijkt je ogen uit en het is prachtig om de zon te zien opkomen. Onderweg hebben we zeker wel 3 stops gemaakt om onze benen te strekken en natuurlijk om mierzoete chai te drinken.  

Na een rit van 6 uur eindelijk in Rishikesh, mooi hotel schone kamers en badkamers .Daar hebben wij ontbeten en zijn wat gaan slapen. Later in de middag hebben wij een heel indrukwekkend inwijdingsritueel gedaan tezamen met onze dokter, de gids en de therapeutes. Daarna heeft Anil onze gids ons Rishikesh laten zien, ook een heel avontuur al die koeien kleurrijke mensen en niet te vergeten die vreselijke scooters die overal doorheen rijden en die heel wonderlijk tegen niemand aan rijden, de geuren de kleuren de pracht van de rivier de Ganges, zo mooi bij zon´s ondergang.

De eerste 2 dagen hebben wij excursies gedaan, de water val, de haren van shiva genoemd, was prachtig. Helaas heb ik de trekking niet gedaan ivb met mijn rug, ik hoorde dat dat ook prachtig is geweest, en ik heb me niet verveeld, er is zoveel te zien.

Na deze dagen begon de echte voorbereiding voor panchakarma, hele fijne olie behandelingen, het drinken van Ghee, viel echt mee, vond het niet vies. Alvast beetje opletten wat je eet en drinkt. Gelukkig had ik mij voor de reis al voorbereid, bv geen koffie, geen glaasje wijn enz.   Onze dokter was super lief en behulpzaam. We hebben consult gekregen over wat wel en niet goed voor ons was. Na 4 dagen begint het reinigen van binnen, dat is even niet heel prettig, 2 dagen in de buurt blijven van het toilet, 1 dag vasten en daar na voorzichtig aan de kicharie. Gelukkig vind ik dat een lekker gerecht. In het begin had ik geen honger maar onze dokter komt erbij zitten om te kijken of je wel eet, want dat moet, daarna gaan de behandelingen veranderen naar gelang je constitutie. Maar de verdere darm reiniging gaat door met olie en met kruiden water en dan komt de laatste behandeling en daarna ga je weer rustig alles opbouwen met voeding. Ikzelf ben we doorgegaan met kicharie omdat ik voelde dat dit goed voelde voor mij , maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Natuurlijk heeft een ieder op zijn eigen manier genoten van Rishikesh tussen de behandelingen in. Ik heb het ivb met mijn rug heel rustig gehouden. Elke ochtend om 6 uur yoga die je zoals het hoort kunt aanpassen aan jouw wensen. Tegen de avond pranayama (adem) met de yoga leeraar. Heb ik veel van geleerd en is heel fijn om te doen tijdens de kuur. Je kunt ook heel veel shoppen als je daar voor kiest, neem dan we grote lege koffer mee, voorkomt verrassingen aan de incheck balie vliegtuig.

En na terug komst weer wennen aan de koude, maar ook aan de drukte die zo anders is dan daar.

Mijn rug is echt een stuk beter dan dat het de afgelopen maanden is geweest. Ik heb dus besloten om door te gaan met de voorgeschreven voeding adviezen en kruiden. Ik heb zelfs al mijn eerste massage geboekt bij een ayurvedisch instituut.