• darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel
 • darkblurbg
  Ayurveda in Nederland
  Ervaar nu de traditionele ayurveda ook in Nederland
 • darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel

Pancha karma reis met trekking in Himalaya 20 sep. t/m 17 okt.

Op 19 september ben ik vertrokken naar New Delhi vanaf Schiphol in de middag. Het was een fijne vliegreis waarbij ik naast een oude buur kwam te zitten die ik in jaren niet had gezien. Na plusminus acht uur vliegen landde het vliegtuig op New Delhi international airport.

Ik had gekozen om met de trein verder te reizen naar Haridwar. De transfer van het vliegveld naar de trein was perfect geregeld inclusief begeleider en taxichauffeur. De rit door Delhi om vijf uur in de ochtend gaf het beeld van het leven op de straat, een groot aantal mensen waren al aan het werk, meloenen verkopers, tuk tuk chauffeurs, kruiers en andere ambachtslieden. Bij aankomst bij het station werd ik begeleid tot de gereserveerde stoel in de trein aan toe.

De treinreis gaf weer een ander perspectief dan de taxirit. Zo vond ik het erg boeiend om te zien hoe gastvrij de treinreiziger, ontvangen werd door het personeel van de catering, in no time kreeg je een fles water, chai met allerlei lekkere hapjes als ontbijt. Naast mij kwam een jonge Indiase vrouw zitten die over haar leven begon te vertellen, over haar komende huwelijk en de studie die ze had afgerond. De trein reed door het landschap waar vrouwen in hun kleurige sari’s werkten op het land en mannen in korte broek op slippers, aan een tweede spoorlijn tussen New Delhi en Haridwar.

Bij aankomst in Haridwar, speelde er een groep mensen op hun trommels en toeters, er was een plaatselijk festival gaande. Toen ik de trein uitstapte werd ik opgepikt door Anjeet Kumar en na een welkome begroeting, per taxi vervoerd naar het hotel in Rishikesh. Nadat we de brug over de Ganges gepasseerd hadden ging de rit door een natuurgebied, waar olifanten en tijgers leven.

Bij het hotel aangekomen, waar ook de pancha karma behandel ruimte zich bevind, kon ik bijkomen van de reis.

De volgende dag startte, na kennisgemaakt te hebben met dr. Pooja en haar team, de pancha karma. De massage therapeut, Shiva, heeft wonderen verricht. Elke dag werd er ruimschoots met heilzame olie mijn volledige lichaam gemasseerd, daarna “total relaxation’ met de shirodara behandeling om vervolgens in de zweetcabine warmte toe te voegen . Met als afsluiter het drinken van een kruidenthee met ghee. En dit was nog maar het eerste deel van de behandeling. Het afdrijven van de gifstoffen uit het lichaam was begonnen. De tweede en derde fase  van de pancha karma behandeling is mij ook goed bevallen. Ik merkte dat mijn lichaam en geest  gestabiliseerd en ontgift werden.

De yoga lessen van Viskas waren zeer fijn om te  volgen. De lessen waren speciaal gericht op mijn klachten. Zo heb ik vele “joint movements” in combinatie met pranayama geleerd. De medidaties en pranayama oefeningen langs de bruisend stromende “Mother Gangaji” waren zeer verkwikkend en gaven een helder “hoofd”.  Heel goed dat dit alles in onderling overleg met de dokter gaat.

Het ontbijt, de lunch en diner, waren ook afgestemd met de dokter op mijn constitutie. Sinds tijden heb ik niet zo lekker gegeten, wat was dat lekker!

Na drie weken pancha karma werd ik opgehaald door begeleider; Dinesh. We zouden naar Chopta gaan een rit van acht uur door de Himalaya’s. Een zeer boeiende rit langs de Ganges en kleine steden. ‘s Avonds kwamen wij aan in het hotel. Na heerlijk geslapen te hebben zijn we naar het Devariya Tal gewandeld. Een prachtig hooggelegen meer waar volgens de mythologie de goden ‘s nachts een bad nemen. Na de wandeling weer terug naar het hotel. De volgende dag zijn we naar  Tungnath gewandeld. Een prachtige wandel tocht naar de hoogste Shiva tempel van India. De uitzichten waren adembenemend, op de majestueuze besneeuwde bergtoppen.

Na deze mooie tocht was het alweer tijd om aan de terug reis naar Nederland te beginnen. Na een autorit via  Rudraprayag, het beginpunt van de Ganges, naar Haridwar. De volgende dag met een goed geregelde transfer naar het  treinstation, waar naast een flinke menigte mensen op het perron, een grote familie “aap” op de trein stond te wachten. Toen de trein arriveerde rende de begeleider op zijn slippers met mijn weekender naar de juiste coupé en zei tegen mij:” You go in sir”. Met de weekender op mijn hoofd wurmde ik mij rustig door de mensen en belande in mijn gereserveerde stoel. Het was wat drukker dan normaal, vanwege de werkzaamheden aan het spoor. De treinreis verliep vlot, zo ook de transfer door New Delhi naar het vliegveld.

Nu weer terug in Nederland weet ik dat ik nog een keer een pancha karma reis ga doen via Layur travel. Perfect geregeld en een goede service!