• darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel
 • darkblurbg
  Ayurveda in Nederland
  Ervaar nu de traditionele ayurveda ook in Nederland
 • darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel

Pancha karma in Rishikesh Maart 2018

De laatste 2 weken van maart 2018 heb ik een panchakarmareis naar Rishikesh gemaakt.

Samen met een vrouw van mijn leeftijd die ik van tevoren niet kende. Laura had het idee dat het wel zou klikken tussen ons en dat was zeer zeker zo.

De reis was pittig. Acht uren vliegen naar Delhi, ging prima. Eenmaal daar stonden gids en chauffeur ons al op te wachten, midden in de nacht. Ze brachten ons naar een hotel, alles liep gesmeerd. Wat een drukte zo ’s nachts, met kraampjes langs de snelweg. Je kijkt je ogen uit. En die verstikkende lucht van verbrand rubber en andere viezigheid. Heftig.

Na een kort nachtje de volgende dag verder voor een binnenlandse vlucht van een uur.

Wat een verademing om via Dehradun in Rishikesh aan te komen. De lucht was schoon, de geuren en kleuren en geluiden overweldigend.

Ik ben helemaal geen reiziger, ben meer een fietskampeerder. En dan zomaar naar India….
Een paar maanden geleden ben ik gestart met massages bij Laura. Heerlijk. Ook de voedingsadviezen vielen goed. Ik merkte dat dit goed was voor mij.
Toen kwam ze met haar reismogelijkheden en ik heb vrij spontaan ja gezegd. Nog nooit zoiets gedaan. Maar kleinschalig, met programma, dat leek me wel wat. En dat was het ook.

De eerste dagen hebben we de omgeving verkend, samen met een gids en chauffeur. Prachtig, maar dat levensgevaarlijke verkeer!!!

Daarna begon ons panchakarmaprogramma.

Van 7 tot 8 yoga, eerst binnen, later buiten aan de Ganges! Zo heerlijk, eerst in de frisse ochtend en dan opeens de zon op je te voelen die achter de bergen vandaan kwam.

Ontbijten tussen 8 en 9, ook met curry en gebakken aardappels.

Behandelingen van 9.30 tot 11.30. Steeds weer spannend, want wat zou er nu weer gebeuren. De arts was er altijd om dat te vertellen en ik heb 10 dagen lang dezelfde masseuse gehad. Ik voelde me in goede handen. Letterlijk en figuurlijk, want wat was ze vaardig.

Bijkomen op de grote lichte kamer, douchen, lunchen, middagdutje en op pad, de stad in.

Je hoefde niks te plannen, alles kwam vanzelf naar je toe. Een muziekfestival Indiase muziek, gewoon zitten met de voeten in de Ganges en kijken naar de rituelen die mensen daar uitvoerden, zingen, vuur, drijvende mandjes met bloemen, kaarsjes en wierook. Maar ook al die toeterende brommertjes, de bedelaars die op hun eten zitten te wachten in de buurt van de ashrams, de vrouwen met hun kleurige kleding, de koeien sjokkend door de kleine straatjes, de apen, de prachtig gekleurde vogels met hun bijzondere geluiden. Overweldigend, dat is het woord.

’s Avonds eten in het hotel, altijd lekker, vriendelijke attente bediening, bijpraten met mijn reisgenoot, foto’s delen. Ik vond het fijn om deze reis samen te doen.

Vroeg naar bed, moe van alle indrukken.

En dan afscheid nemen van de mensen die je in 2 weken zo vertrouwd zijn geworden.

Ik had op dat moment nog wel 1 of 2 dagen willen blijven voor excursies, ik had graag naar het National Park gewild wat vlak achter het hotel ligt. Maar dat kun je van tevoren niet inschatten.

Weer een vermoeiende reis, nu omdat we na de binnenlandse vlucht 8 uren moesten doorbrengen op het vliegveld van Delhi voordat we verder konden vliegen naar Nederland.

Het was voor mij een onvergetelijke reis.

De organisatie was perfect, Laura hield contact met ons via de app, het voelde aan alle kanten veilig.

Wat de panchakarma uiteindelijk met mij gedaan heeft:
In de eerste plaats vond ik het heel fijn om iets voor mezelf te doen in plaats van altijd voor anderen te zorgen. Ik was nu aan de beurt en dat was heerlijk. Op de reinigingsdag was ik echt ziek, daarna kreeg ik erg pijnlijke botten, zoals ik dat ken van na de griep, De volgende dag keek ik als nieuw de wereld in, voorzichtig, verwonderd.

Eenmaal thuis en bijgekomen van de reis, voelde ik me energiek, ik ben van alles aan gaan pakken in mijn huis, ik sliep beter en voelde me rustig en zeker.

Nu na bijna 6 weken bruis ik nog steeds van energie.