• darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel
 • darkblurbg
  Ayurveda in Nederland
  Ervaar nu de traditionele ayurveda ook in Nederland
 • darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel

Pancha karma in combinatie met gouden driehoek

Combinatiereis PK met Golden Triangle

Afgelopen maart hebben we genoten van onze reis naar India.

Toen ik had ervaren hoe goed de ayurvedische behandelingen van Layur bij mij aansloegen, wilde ik graag een PK meemaken in India. 

Mijn partner wilde mee op 'wellness-vakantie’ als we ook nog wat van het land zouden zien. Zogezegd, zo gedaan: met Laura van Layur travel hebben we onze rondreis op maat samengesteld.

In totaal 3 weken:

 • 1edeel in Rishikesh: 10-dagen Pancha Karma met 2 excursies
  (natuurpark en viering van het Holi-festival)
 • 2edeel: Golden Triangle

Oftewel een rondreis van Delhi-Deradun-Rishikesh-Haridwar-Amritsar-Delhi-Agra-Jaipur-Delhi. Het was een reis vol hoogtepunten, uitstekend verzorgd en een schitterende ervaring.

Rishikesh

Rishikesh is een klein stadje aan de voet van de Himalaya, doorsneden de Ganges (mother Ganga). Wij vonden het fijn hier te starten en rustig wennen aan India, want ja een ‘culture shock’ is India best wel.

Rishikesh heeft de typisch Indiase look & feel: kleurrijke mensen, tempels, rivier met vele gaths, tropische bomen en bloemen, kraampjes met kleding, sieraden, godenbeelden, kruiden, fruit & groente, en niet te vergeten de apen en heilige koeien. De straten zijn vrij redelijk geasfalteerd en worden geregeld schoongemaakt. Er zijn veel voetgangers, handkarren, fietskarren, riksja’s en scooters, maar in de toeristische wijken nauwelijks autoverkeer (wat oversteken toch stukken gemakkelijker maakt).

Het is de yoga-hoofdstad van de wereld en trekt veel toeristen. Je kunt er dan ook prima terecht met Engels en veel westerse producten kopen; d.w.z. op vlees, vis, alcohol en rookwaren na dan, want in deze heilige stad zijn die (eigenlijk) verboden.

Hotel & maaltijden

Het hotel staat in de ashram-wijk, dichtbij de Ganges.

Het is een uitstekend budget hotel, de staf erg behulpzaam en vriendelijk. De kamer is groot en van alle gemakken voorzien, een eigen balkon, mooi uitzicht over een parkje en een ruime douche met warm water. Het bed was wat hard voor onze smaak maar toch prima geslapen. Naast het hotel wordt gebouwd maar daar hadden we weinig last van. Ook bijzonder om te zien hoe er gebouwd wordt en vrouwen te zien open met zware manden zand op hun hoofd.

's Avonds sliepen er geregeld 2 schattige aapjes op ons balkon, maar het was dus wel zaak om kleding binnen te halen en het balkon dagelijks schoon te laten maken.

Last but not least: het eten was heerlijk. Vooral Indiaas vegetarisch eten maar ook enkele westerse gerechten. Wij kregen meestal 3 verschillende gerechten aangevuld met salade, rijst en chapati’s (afhankelijk van de instructies van de dokter).

Pancha Karma
De PK vonden we best spannend: hoe zou dat gaan in India? 
Heel handig: onze kamer bleek recht tegenover de behandelruimtes en (piepkleine) spreekkamer van dokter Pooja.

De PK was i.h.a. aangenaam en zelfs weldadig. De dokter en therapeuten zijn professioneel, ervaren en prettig in de omgang. De dokter spreekt uitstekend Engels en heeft voor iedereen persoonlijke aandacht. Ze bepaalt op dagelijkse basis of er iets aan de PK moet worden aangepast en geeft instructies aan de keuken. Ook was ze altijd bereid om onze vragen te beantwoorden. Aangenaam verrast waren we door het persoonlijk exitgesprek: veel praktisch advies om thuis verder te gaan met de ervaringen uit de PK.

Ook prettig: mijn dossier bij de Layur-praktijk is -met mijn toestemming- vooraf gedeeld met dokter Pooja en de dokter heeft de PK-bevindingen en weer gedeeld met Layur-praktijk.

Typische PK-dag

De PK-dagen verliepen volgens een vast schema waarin toch voldoende tijd was voor eigen invulling.

 • 6:00 u privéles yoga door Vikas (ervaren yogadocent die de les aanpast aan ervaring, persoonlijke wensen en de PK-fase) 
 • 07:30 Indiaas (of westers) ontbijt dat je de avond tevoren zelf hebt uitgekozen van de menukaart, altijd met vers fruit en thee
 • '9:00 u actieve' deel van de dag: wandelen langs de marktkraampjes en Ganges, lopen naar een van de 2 hangbruggen van Rishikesh, bekijken van graffiti in de vml. Beatles ashram, thee drinken bij een van de vele cafeetjes of wat lezen in de rustige tuin van de ashram (direct naast het hotel, best fijn: vrij van koeien en getoeter van scooters)
 • 12:00 u lichte Indiase vegetarische lunch
 • 13:30 PK behandelingen: heerlijk relaxen bij je persoonlijke therapeut
 • 16:00 u rusttijd en heel goed douchen om alle olie af te spoelen 
 • 18:00 wandelen, meestal naar Parmath Niketan (wereldberoemde ashram) voor de sfeer en het bijwonen van de aarti aan de Ganges
 • 19:00 u Indiaas vegetarisch diner 
 • 20:00 u wandelen, lezen of Netflix kijken op de hotelkamer 
 • 22:00 u diepe slaap

Bij een PK zijn enkele zwaardere detox-dagen natuurlijk niet te vermijden. We zagen er best tegenop maar het is erg meegevallen.

De PK heeft ons veel gebracht. 6 weken zijn we nu terug en nog altijd voelen we ons stukken beter dan voor de PK (in body & mind), hebben veel energie en tegelijkertijd meer rust in ons hoofd. Leuk ook om de reacties van de omgeving te horen: “ Goh wat zie je er goed uit, wat is er gebeurd?” Kortom: zeker voor herhaling vatbaar, liefst 14 dagen dan.

 Golden triangle

Het 2e deel van onze reis was de rondreis langs de gouden driehoek van India: Haridwar-Amritsar-Delhi-Agra-Jaipur-Delhi. 

Wat een mooie ervaring, iedere dag weer nieuwe hoogtepunten!

We hebben paleizen, forten, bazaars, tempels, waterbronnen en tuinen bezocht. Hebben gereisd met trein, nachttrein, motor-riksja, fiets-riksja, 4 wheel-drive.  Tjonge wat heeft India een rijke geschiedenis, wat een bijzondere mensen, wat een prachtige architectuur.
De ****-hotels waren uitstekend, het eten in de hotels & restaurants heerlijk. 

Onze favorieten tijdens Golden Triangle-tour

 1. Bjwonen van de aarti in Haridwar
 2. Golden temple in Amritsar en vooral de keukens die draaien op vrijwilligers om dagelijks 100.000 mensen te voeden!
 3. Taj Mahal in Agra (the Taasjh)
 4. Kennismaking met ambachtslieden die marmer inleggen met edelstenen (versiering van Taj)
 5. Rondleiding door de monkey master in de monkey temple
 6. Rode fort Jaipur (spiegel paleis)
 7. Kleding laten maken in Jaipur (op maat en binnen 5 uur op hotelkamer afgeleverd)

Onderweg

Er was een globale dagindeling maar die bleek best flexibel en kon ter plekke worden aangepast. In iedere plaats hadden we de beschikking over een ervaren Engelssprekende gids en een eigen chauffeur.

De gids verzorgde niet alleen de rondleiding maar hield ook venters en fotografen op afstand, regelde toegangskaartjes en toestemming om te fotograferen (50-100 roepia). Ook brachten ze ons na afloop van het dagprogramma naar bijzondere ambacht-ateliers of de betere souvenirshops. Ook handig dat ze altijd de goede lunch-plekken wisten te vinden, wij hebben dan ook geen “Delhi belly” opgelopen!

De reis van Haridwar naar Amritsar hebben we per nachttrein gedaan. Een mooie belevenis! De chauffeur en gids brachten ons naar het station, de gids begeleidde ons zelfs helemaal naar de trein, naar het juiste treinstel en zelfs naar onze slaapplaats!

De laatste 3 dagen hadden we een ruime auto tot onze beschikking met een vaste chauffeur, die tijdens de lange autoreis nog interessante plekken wist om even te stoppen. 

Handig trouwens dat Layur-travel in India over een eigen reisagent beschikt: Anjeed Kumar. Hij hield tijdens de reis contact met de gidsen en chauffeur, en was via What's app ook direct voor ons bereikbaar.

Terugblik

Het was een reis vol hoogtepunten, een schitterende ervaring en een uitstekend verzorgde reis. Reizen met Layur travel is ons goed bevallen en zeker voor herhaling vatbaar. We kunnen het van harte aanbevelen.

Dank je wel Laura!

Terugkijkend zouden we zeker weer voor deze reis en volgorde hebben gekozen. Misschien wel een PK en Golden Triangle van ieder 14 dagen, er is immers zo veel te zien en van te genieten.

Ilya & partner