• darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel
 • darkblurbg
  Ayurveda in Nederland
  Ervaar nu de traditionele ayurveda ook in Nederland
 • darkblurbg
  Gespecialiseerd in ayurveda, pancha karma en authentieke rondreizen door India.
  Ervaar het echte India door een onvergetelijke reis te maken met LayurTravel

Himalaya trekking Leh en Manali

De Leh Manali route behoort tot de hoogste routes van de wereld en geeft je spectaculaire uitzichten over de bergtoppen van de Himalaya. Omringd door de prachtige natuur maak je kennis met het boedishme door de vele kloosters en stupa's die je onderweg bezoekt.

Dag 1: Aankomst in Leh Kushok Bakula Airport
Bij aankomst word je naar je hotel gebracht, waar een welkomst thee voor je klaar staat.  De rest van de dag heb je vrije tijd en kun je bijkomen van de vlucht. ‘s Avonds breng je een bezoek aan de oude Leh-stad: achter de oude Leh-markt liggen de lanen van de oude stad die ooit het belangrijkste doorvoerpunt was van de oude handel in zijderoutes tussen Centraal-Azië en Tibet. We kunnen nog steeds enkele oude ruïnes zien in de overigens modern aangelegde stad.
Leh Palace: is een voormalig koninklijk paleis met uitzicht op de Ladakhi Himalaya stad Leh. Gemodelleerd op het Potala-paleis in Lhasa, Tibet, werd het paleis in de 17e eeuw gebouwd door koning Sengge Namgyal. Het is negen verdiepingen hoog; de bovenste verdiepingen herbergden de koninklijke familie, terwijl de lagere verdiepingen stallen en opslagruimten hadden. Het paleis werd verlaten toen de Dogra-troepen in het midden van de 19e eeuw de controle over Ladakh overnamen en de koninklijke familie naar Stok Palace verhuisde. Het Palace Museum heeft een rijke collectie sieraden, ornamenten, ceremoniële jurken en kronen. Tibetaanse thangka of sooth schilderijen die meer dan 450 jaar oud zijn, met ingewikkelde ontwerpen, behouden heldere en aangename kleuren afgeleid van gemalen en gepoederde edelstenen en stenen.
Shanti Stupa: The Japanese for World Peace bouwde de Shanti Stupa, in Changspa, op de heuveltop op ongeveer 3 km van Leh City, en werd in 1985 ingewijd door Dalai Lama. Zijn hypermoderne werk trekt veel toeristen naar Ladakh en is spectaculair om te zien. Het uitzicht op de Leh stad en de omgeving vanaf de top in de avonden is geweldig. Na een bezoek aan Shanti Stupa loop je naar beneden naar de Leh en ga je terug naar het hotel.

Dag 2: Leh - Excursie naar kloosters Shey, Thiksey, Hemis (50 km/2 uur enkele reis)
Thiksey Gompa: 19 km van Leh en spectaculair gelegen, Thiksey is een van de grootste en architectonisch meest indrukwekkende Gompa's. Er zijn verschillende tempels in deze Gompas, die afbeeldingen, stoepa's en muurschilderingen van Boeddha bevatten.
Shey Palace en Gompa: Gelegen op een heuvel op 15 km stroomopwaarts van Leh, was het ooit de residentie van de koninklijke familie.  Een 7,5 meter hoog koperstandbeeld van Boeddha, bezet met goud en de grootste in zijn soort, is hier te bezichtigen.
Hemis Gompa: 40 km van Leh, het is de rijkste, bekendste en grootste Gompa van Ladakh. De populariteit is te danken aan het grote jaarlijkse festival dat hier in de zomer wordt gehouden. Het festival is ter ere van het geboorte-huwelijk van Guru Padma Sambhavaa. Het heeft ook de grootste Thanka in Ladakh die eens in de 12 jaar wordt ontplooid.  Het is verdeeld in tweedelen, de vergaderzaal aan de rechterkant en de hoofdtempel aan de linkerkant. De zaal (Dukhang) wordt tijdens het festival ook gebruikt als groene kamer door de dansers. De tempel staat bekend als Tshogkhang. De veranda's hebben een overvloed aan fresco's, waaronder het Boeddhistische Wiel van het Leven (Kalachakra) en de heren van de vier kwartieren, naast het gebedsrad.
Daarna ga je naar Stok, waar we een van de lokale families zullen bezoeken, die verblijven in een traditioneel dorpshuis. Je kunt hier de traditionele Lokale boterthee proeven of het  gerstebier (chang). Dan bezoek Stok Royal palace en je overnacht weer in Leh.

Dag 3: Leh naar Nubra (135 km / 5 uur)
Na het ontbijt ga je op weg naar de Nubra-vallei via de Khardong-pas (de hoogste gemotoriseerde weg ter wereld, 5.600 meter). Je komt tegen de middag aan in bij Deskit. De rest van de dag is het vrij om Deskit, Hunder Villages en Camel Safari in Sand Dunes te verkennen. Eventueel kun je een korte wandeling maken door het dorp. Je overnacht in Nubra.
Diskit is het belangrijkste dorp of hoofdkwartier van Nubra Valley, dat een kleine markt heeft die bestaat uit een rij winkels en ongeveer 500 jaar oude Gompa op de heuveltop.
Hundar: is een prachtig dorp om te verblijven met veel bomen en je zult echt genieten van je verblijf in Hundar. Het heeft een klein klooster en een verwoest fort boven het dorp. De wandeling of Camel Safari (Double Hump Bactecian Camels) van Hundar naar Deskit, door zandduinen gedurende twee uur is geweldig.

Dag 4: Nubra naar Turtuk dag excursie (85 km ±3,5 uur enkele reis)
Na het ontbijt, als het tijd is, bezoek het kleine klooster in Ensa en rijd vervolgens naar Turtuk. Het dorp met de hele bevolking van moslims lijkt nog steeds op mini Pakistan. De inwoners  gebruiken nog steeds traditionele gebruiksvoorwerpen die van steen zijn gemaakt. Verken het dorp Turtuk met uitzicht op de prachtige Shyok-vallei. Op heldere dagen kun je een glimp opvangen van K2 die zich over de grens in Pakistan bevindt. Hoewel een moslimdorp, zijn er een paar gompas gelegen op het plateau boven de Shyok-rivier en er is een oud koninklijk huis te zien in het dorp. ‘s Avonds kom je weer terug naar Hunder voor een overnachting.

Dag 5: Nubra Valley
Na het ontbijt rijd je terug naar Leh via de Khardungla pas. Je overnacht in Leh.

Op dag 6 begint de trekking

Dag 6: Leh - Zingchen - Ganda La te reizen (reistijd 3-4 uur)
Na een vroege start vanuit Leh reizen we per jeep naar Zingchen (ongeveer 1,5 uur rijden). Hier staan paarden klaar om jullie bagage te dragen.  Als we Hemis National Park binnengaan is er een kans dat je het wildlife daar kunt zien. Er zijn vele soorten dieren aanwezig zoals:  sneeuwluipaard, lynx, Ladakhi Urial (een soort geit), arghali (grote Tibetaanse schapen), blauwe schapen, rode vos, Tibetaanse wolf, dhole (wilde hond), marmot en berghazen. Je gaat nu starten met een geleidelijke klim door een prachtige kloof die van tijd tot tijd het imposante Stok-gebergte zal onthullen. Voordat we Rumbak bereiken, loop je naar Yurutse, een dorp met slechts één huis. Je passeert dit dorp voordat we ons kamp bereiken aan de voet van Ganda La (4.545m). Vanaf onze camping zien we een spectaculair uitzicht op Stok Kangri en het hele Stok-gebergte.

Dag 7: Ganda La basis - Skiu via Gandala 4.900 m (6-7 uur)
Na een licht ontbijt beginnen we onze 2-3 uur naar Ganda La; het uitzicht op de torenhoge Zanskar en Stok Ranges zal je ademloos achterlaten. De gebruikelijke chorten en gebedsvlaggetjes markeren de top van de pas, waar men blauwe schapen en marmotten over de heuvels kan zien zwerven. Na een korte rustperiode maak je een geleidelijke afdaling van een uur naar Shingo en daar ga je genieten van een lunch. Je eindigt de dag met een wandeling door een spectaculaire kloof voordat je gaat kamperen op Skiu (3.300m). In dit idyllische dorpje ligt een oud klooster en ruïnes van een oud kasteel (ooit een rustplaats voor de koninklijke familie op weg naar Srinagar).

Dag 8: Skiu - Markha (7-8 uur)
Je volgt de Markha-rivier en wandelt door het lieflijke dal op een redelijk vlak pad. Het pad kruist de rivier op verschillende punten, en passeert winter nederzettingen die Lhatos bevatten (religieuze heiligdommen voor lokale goden) en Mani-muren (stenen gegraveerd met boeddhistische gebeden). Tijdens het hoogseizoen zijn een aantal  theehuizen open. Nadat je voor de laatste keer de rivier oversteekt, kom je aan in Markha, het grootste dorp in de vallei, bestaande uit ongeveer 20 huizen, een oud klooster en een verwoest fort.

Dag 9: Markha -Thachungtse (5-6 uur)
Het Markha-dal loopt verder langs oude stenen molens, een verwoest kasteel en het mooie klooster van Techa, dat op een torenhoge klif ligt die boven Markha uitsteekt. Dit klooster is goed te bezoeken als je de energie hebt! Het pad kruist de rivier meerdere malen voordat hij door de laatste gehuchten in de vallei snijdt. Na het verlaten van het dorp Umlung, krijg je het eerste uitzicht op de Kang Yatse-piek (6.400m), die in zicht blijft totdat we Kongmaru La passeren. Na de  lunchpauze in het dorp Hangkar (de laatste in de vallei) ,  wandel je naar de mooie groene weide van Thachungste, waar we zullen kamperen.

Dag 10: Thachungtse - Nimaling (4 uur)
Vandaag voert het pad je naar het prachtige plateau Nimaling, waar de inwoners van de Markha-vallei hun kuddes laten grazen in de zomermaanden. Op 4.700m is Nimaling het hoogste kamp tijdens de trektocht, met een spectaculair uitzicht op Kang Yatse aan de rechterkant, de Zangskar Range en de Markha-vallei beneden.

Dag 11: Nimaling - Shang Sumdo via Kongmarula 5.200 m (7 uur)
Na een stevig ontbijt, ga je de  Kongmaru La oversteken, de hoogste pas van de trektocht. Hier heb je een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en valleien. De afdaling van 2 uur is behoorlijk steil, maar zal geleidelijk op hetzelfde niveau komen als je Shang gorge binnenkomen, met zijn vreemde en buitenaardse rotsformaties. Meer rivierovergangen versperren onze weg voordat je aankomt bij de bron van Chuskurmo (gebruikt in de traditionele geneeskunde door de Amchi-artsen). Na een pauze passeer je  een aantal dorpen voordat je Shang Sumdo bereikt. Dit is ons laatste kamp van de trektocht.

Dag 12: Shang Sumdo - Hemis - met auto naar Leh (3 uur)
Je volgt de ruige gemotoriseerde weg en blijf doorlopen tot je Martselang bereikt, daar staat de jeep ​​te wachten om je terug naar Leh te brengen. Een bezoek aan het Hemis-klooster is een optie.

Hier eindigt de trekking.

Dag 13: Leh naar Tsomoriri Lake (07 uur) 270 km
Vroeg in de ochtend rijd je door Indus op een boeiende route naar Tsomoririlake, gelegen ten oosten van Leh op een afstand van ongeveer 235 km. Deze weg wordt niet vaak door toeristen gekozen maar voert je naar het prachtige Changthang-plateau. Het meer en de omgeving worden beschermd als het Tso Moriri Wetland Conservation Reserve. Het meer ligt op een hoogte van 4.522 m  en is daarmee een van de  grootste en hoogste  meren van Ladakh en India. Het is ongeveer 26 km lang en drie tot vijf kilometer breed. Het meer is een van de grootste brakwatermeren van Azië.  Je overnacht in een  kamp.

Dag 14: Tsomoriri (lokale excursie)
Na het ontbijt kun je  gaan wandelen om de aangrenzende gebieden van Tsomoriri te verkennen.
Het oostelijk deel van Ladakh vertegenwoordigt een landschap van laagproductieve ecosystemen die unieke bloemen- en faunasoorten beschermen, waaronder verschillende wereldwijd bedreigde zoogdieren. Je kunt ook de Rupshu-vallei en de aangrenzende gebieden gaan verkennen. Je kunt hier  de Changpa-gemeenschap ontmoeten, de nomadische trekherders van yak, schapen, geiten en paarden van Tibetaanse afkomst. Zij houden zich bezig met handel en werken aan caravans in de regio Ladakh. Dit zijn de belangrijkste bewoners van het gebied.  In het hart van het dorp Korzok, aan de westelijke oever van het meer, ligt het Korxok-klooster van 400 jaar oud en trekt het toeristen en boeddhistische pelgrims aan. Je Overnacht in het kamp.

Dag 15: Tsomoriri naar Sarchu (280 km/7 uur)
Na het ontbijt vertrek je van het kamp en na een rit van bijna een uur bereiken we Sumdo, een kleine Tibetaanse nederzetting. Vanaf hier ga je  richting Tsokar en onderweg kan je van een afstand de hete bron bij puga zien die bekend staat om zijn medicinale eigenschappen. Je komt door  Tsokar en uiteindelijk kom je in Debring. Dit is waar we de Manali Leh snelweg bereiken. In Sarchu ga je kamperen. 

Dag 16: Sarchu - Manali (222 km/8 uur)
Vandaag beginnen je de  reis naar Manali via Baralacha Pass (4.890m), Keylong (3.350m) & Rohtang Pass (3.978m). Manali, gelegen in de meest charmante en mooie Kullu-vallei, spreidt zijn charme uit aan weerszijden van de rivier de Beas. Kullu was ooit bekend als Kulanthpitha, wat het einde betekent van de bewoonbare wereld. Buiten de verheven hoogten van de Grotere Himalaya, en langs de oevers van de stralende rivier de Beas, lag de legendarische 'Silver Valley'. De vallei loopt van noord naar zuid van de rivier de Beas en is 80 km lang. Lang en ongeveer 2 km breed. Bij aankomst checken we in bij ons hotel. Vrije avond om het gebied op eigen gelegenheid te verkennen en overnachting in het hotel.

Dag 17: Manali (lokale bezienswaardigheden)
Na het ontbijt is er een halve dagtour en breng je een bezoek aan het kasteel van Naggar, kunstgalerie Roerich (op maandag gesloten) en een paar oude tempels in het dorp Naggar. 's Middags een rondleiding door de stad met een bezoek aan de Hadimba Devi-tempel, de Manu-tempel, het Tibetaanse klooster en het Vashisht-dorp. Je kunt de Manali-markt verkennen. Je overnacht in het hotel.

Dag 18: Manali naar Dharamshala (230 km/6 uur)
Na het ontbijt in de vroege ochtend ga je naar  het bergstadje Dharamshala. Dit stadje wordt gekenmerkt door de natuurlijke serene schoonheid en de aanwezigheid van boeddhistische cultuur. Bij aankomst in Dharamshala kun je inchecken bij het hotel. De rest van de dag kun je vrij besteden en lekker ontspannen. Je verblijft  in het hotel in Dharamshala.

Dag 19: Sightseeing Dharamshala en Mcleodganj
Na het ontbijt in het hotel word je meegenomen voor een dagtour door Mcleodganj en Dharamshala  en breng je een bezoek aan de Chintpurni-tempel, het Tibetian Institute of Performing Arts, Tsechokling Gompa en het Dal Lake. Laat in de avond keer je terug naar het hotel voor het diner en overnachting in het hotel in Dharamshala.

Dag 20: Dharamshala
Vrije dag in Dharamsala.

Dag 21: Dharmsala naar Delhi
Na het ontbijt wordt je naar het treinstation of vliegveld gebracht voor transfer naar Delhi. 

Dag 22: Indien nodig verblijf je nog een nacht in Delhi. Dit is afhankelijk van je vlucht terug naar Amsterdam. 

€ 1.990

per persoon op basis van een groep van 4 personen. 

 

Op al onze reizen zijn de algemene reisvoorwaarden van toepassing.