• darkblurbg

Wat nu ?! in tijden van het corona virus

Gepubliceerd op: 30-03-2020

Wat nu?! Ook ik ben stilgezet door het corona virus. Mijn praktijk heb ik anders moeten inrichten. Online consulten kunnen gegeven worden, maar de ayurvedische behandelingen zijn allemaal uitgesteld. Gelukkig zijn alle reizigers die via LayurTravel op reis waren weer teruggehaald. Maar de reisbranche ligt stil. Afgelopen week voelde ik een enorme spanning in mijn lichaam en wist niet goed wat te doen met dit nieuwe gegeven. Ik zag allemaal online producten ontstaan, maar voelde bij mezelf nog geen ruimte om hier ook een bijdrage in te kunnen leveren.

Nu we alweer een aantal dagen verder zijn zie ik steeds meer wat deze tijd met mij maar ik vermoed met ons allemaal kan doen. Het zet jezelf stil. In die zin dat je niet naar buiten kunt en weinig sociale activiteiten meer hebt. Maar de weg naar binnen staat open en is vrij voor ons allemaal om te gaan bewandelen. Voor de een kan dit veel rust betekenen, maar er zijn vast ook mensen die nu tegen het feit aanlopen dat er niet zoveel overblijft wanneer je teruggeworpen wordt op jezelf, omdat het gebruikelijke patroon wegvalt.

Als het je lukt om deze periode te zien als een mogelijkheid om het contact met jezelf te herstellen dan kan dit een enorme verdieping betekenen.

Door de drukte van deze tijd zijn vele mensen het contact met zichzelf verloren. Er wordt veel gesport en gezond gegeten met als doel dat je lichaam je helpt om je levensritme aan te kunnen, maar hierbij wordt soms voorbij gegaan aan de vraag of wat je aan het doen bent wel klopt. Door bezig te blijven hoef je niet stil te staan bij je gevoelens. Wanneer er meer rust komt en gevoelens om hoog komen kan dit voor veel onrust zorgen en onzekerheid. Hier zit vaak een stuk angst achter en mogelijk een confrontatie met het gevoel ‘zoals ik nu leef is eigenlijk niet goed voor mij’, maar wat dan?

Ik wil je graag wat inspiratie meegeven waar je de aankomende tijd eens naar kunt kijken. Immers iedereen heeft een bron van energie in zich, waaruit we kunnen putten. Vaak is de toegang hiernaar toe versperd door bijvoorbeeld een bepaald leefpatroon die je afleidt om bij deze bron te komen. Nu zijn veel mensen overspoelt door de grote impact van het corona virus en de impact op je leven. Het kan zijn dat je zo gefocust bent op deze gebeurtenissen dat je vergeet te vertrouwen op je eigen innerlijke bron en kracht. Juist in deze tijd is het belangrijk om weer in contact te komen met jezelf en hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen toegankelijk. Een ervan is in contact komen met jezelf door meer rust te creëren in je leefstijl. Hieronder zal ik een aantal inzichten vanuit het ayurveda perspectief met jullie delen. Je kunt zelf kijken wat het meest passend is voor jou en kijk maar wat er gebeurt als je mijn adviezen opvolgt.

Vata energie:
Rust en regelmaat is het beste voor deze energie. Vaak voel je je al overspoelt door al de activiteiten die moeten gebeuren, waardoor je veel piekergedachtes kunt hebben of slecht kunt slapen. Deze actiiteiten vallen nu weg. Wat jou in deze periode erg kan helpen is dat je een duidelijk en helder leefritme voor jezelf gaat neerzetten. Omdat er heel veel externe prikkels wegvallen kun je hier gebruik van maken door rust en regelmaat in te bouwen. Sta op vaste tijden op, lunch op vaste tijden en ga vroeg naar bed. Wanneer je dit een week volhoudt zul je al merken wat een verschil dit geeft. Maak je leven voor nu zo voorspelbaar mogelijk. Dit klinkt misschien saai, maar dit gaat je helpen om meer rust te ervaren en meer bij jezelf te komen. Wat er dan zal ontstaan is dat er weer ruimte komt voor de creativiteit die je in je hebt. Hierdoor creëer je activiteiten die voedend voor je zijn.

Pitta energie:
Je helemaal kunnen verliezen in je werk. Doelgericht bezig zijn en voldoening halen uit de waardering die je hiervoor terug krijgt. Jeetje wat moet je nou wanneer thuis komt te zitten met thuiswerk of dat je zaak helemaal stil ligt? In de meeste gevallen is het niet nodig om 8 uur lang thuis aan het werk te zijn. Er blijft ruimte over om je tijd op een andere manier in te vullen. Het kan zijn dat je merkt dat er niet zoveel overblijft als je niet werkt en geen sociale activiteiten kunt gaan ondernemen. Wat de grootste uitdaging voor jou kan zijn is om eens volledig doelloos te zijn. Wat gebeurt er als je een middag niks plant en kijkt wat er ontstaat. Waarschijnlijk voelt dit in eerste instantie erg vervelend en wil je hier helemaal niet naar toe. Maar als je hier door heen kunt en echt gaat voelen hoe het met je is dan kan er meer rust ontstaan. Deze rust is nodig om het contact met jezelf te herstellen. Juist voor de mensen die zo gedreven bezig kunnen zijn is dit de bron voor vernieuwde energie. Wanneer je kunt toegeven aan het gevoel wat er is op dat moment dan kan er herstel plaatsvinden. Het heeft tijd nodig om je deze rust te gunnen. In eerste instantie zullen er allemaal protesterende gedachtes langskomen die vinden dat wat je doet echt niet kan. Herken deze gedachtes maar ga er niet naar handelen. Blijf in de rust door bijv in de tuin te werken, tijdschrift te lezen, muziek te luisteren, maar let daarbij op dat het doelloos gebeurt. De tuin hoeft niet meteen perfect onkruid vrij. Het hoeft geen verdiepende lectuur te zijn. Probeer zo lief mogelijk voor jezelf te zijn.

Kapha energie:
Je routine vervalt mogelijk omdat je thuis komt te zitten. Je hebt nu de mogelijkheid om later op te staan, meer televisie te kijken en wat minder beweging te hebben. Dit klinkt misschien wel als prettig, maar wanneer dit te lang duurt zul je merken dat er zwaarte ontstaat. Je komt steeds minder tot activiteiten en de ideeën die je hebt worden steeds lastiger om uit te voeren. Mogelijk heb je in deze periode ook moeite om op gewicht te blijven. Om dit allemaal te voorkomen kan je jezelf uitdagen om uit de dagelijkse routine te stappen. Ga elke dag  bewegen. Je kunt hiervoor verschillende apps gebruiken.

Probeer elke dag wat te bedenken wat je kunt doen. Je zult merken dat wanneer je jezelf uit de routine haalt door jezelf te blijven uitdagen dat je ook in deze tijd fit en energiek kunt blijven.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen om meer in contact te komen met jouw innerlijke kracht. Dit is waarom Ayurveda hier ook zo goed bij kan ondersteunen. Hierin draait het allemaal om zelfinzicht die je uiteindelijk kan zorgen dat je als mens kunt putten uit alle kwaliteiten en energie die je in je leven hebt mee gekregen.