• darkblurbg

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een van de oudste geneeswijzen die we kennen. De uit India afkomstige levensfilosofie betekent kennis (Veda) van het leven (Ayur). Het is een holistische filosofie die de mens ziet als onlosmakelijk verbonden met de natuur en die aandacht heeft voor zowel lichaam, geest en ziel. Tijdens een Ayurveda behandeling worden de krachten uit de natuur gebruikt om de mens weer in evenwicht met zichzelf te brengen. Tijdens een Ayurveda behandeling wordt er niet alleen aandacht besteed aan het genezen van een ziekte. Veel aandacht gaat naar het herstellen van de balans in jezelf, wat betekent het herstellen van het evenwicht tussen de elementen.

Gezondheid wordt volgens de ayurveda gedefinieerd als in balans zijn, je gelukkig en tevreden voelen. Geen lichamelijke ongemakken of pijn ervaart en dat je zintuigen goed functioneren. Preventie is een belangrijk onderdeel binnen een ayurveda behandeling. Om aan je eigen gezondheid en welzijn te kunnen werken worden er tijdens de ayurveda behandeling adviezen afgestemd op je constitutie. Hiertoe behoren ook adviezen op het gebied van voeding, leefstijl, behandeling en yoga

De mens wordt gezien als een onlosmakelijk onderdeel van de natuur. De elementen uit de natuur zijn ook weer terug te vinden in onszelf. Ether, lucht, water, vuur en aarde zijn de vijf elementen waaruit een mens is omgebouwd. De elementen zijn onderverdeeld in de drie dosha’s: vata, pitta en kapha.

Tijdens je geboorte krijg je een unieke combinatie van deze elementen mee. Dit wordt je basisconstitutie genoemd en dit blijft je hele leven onveranderd. De verhouding tussen de dosha's kan per persoon verschillen. Bij de een zal pitta domineren, gevolgd door kapha en daarna vata, terwijl bij een ander Vata overheerst. Meestal zijn er twee dosha's die overheersen. De verhouding tussen de dosha's verandert continu. Ze zijn onderling met elkaar verbonden en reageren op gebeurtenissen en worden beïnvloed door tijdsmoment, seizoen, wat je ziet e.d.

Het is niet zo dat door je unieke combinatie van de dosha's je lot ook bepaald is. Er blijft voldoende ruimte over om je leven te bepalen. Je eigen gedachten, gevoelens, herinneringen en talenten te hebben. Je kunt het zien als dat je temperament/ aanleg vastgelegd wordt bij je geboorte.De ayurveda behandeling heeft als doel dat je leeft in overeenstemming met je eigen natuur, zonder teveel inspanning, op een prettige en ontspannen manier.

Door kennis te hebben van je eigen basisconstitutie, je eigen natuur ben je in staat om zelf veel te doen om zo goed mogelijk in balans te leven en te kunnen groeien op lichamelijk, emotioneel en spiritueel gebied.

Ayurvedische behandelingen

Voorafgaand aan de Ayurveda behandeling starten we met een intake gesprek, waarin we aan de hand van de 5 pijlers van de Ayurveda een behandelplan ga opstellen. 

Voeding wordt gezien als een van de belangrijkste pijlers binnen de Ayurveda. Voeding kan je veel energie geven, maar hiervoor is het wel van belang dat je spijsvertering goed functioneert om ook alle voedingsstoffen op te kunnen nemen. Voeding kan voor veel energie zorgen, maar kan ook veel energie van je wegnemen. Samen gaan we kijken welke voeding bij jou en je klachten past. Dit is afhankelijk van welke overheersende constitutie je hebt en de kwaliteit van je spijsvertering. Ik geef je praktische adviezen en tips mee naar huis, zodat je thuis hier verder mee kunt gaan.

Vandaag de dag leven veel mensen onder voortdurende stress en spanning. Samen gaan we onderzoeken wat er bij jou het beste past qua leefstijl. Dit is afhankelijk van welke constitutie erbij jou overheerst en in welke levensfase je zit. Waar krijg je energie van en wat kost je teveel energie?  Ik geef je praktische tips en adviezen die je thuis verder kunt gaan onderzoeken.

Kruiden zijn van onschatbare waarden en ondersteunen je lichaam waar nodig om weer in een goede balans te komen. In de ayurvedische keuken wordt al veel met kruiden gewerkt om je gezondheid te beïnvloeden, maar wanneer het nodig is worden er ook kruidensupplementen voorgeschreven die je hierin kunnen ondersteunen. Deze kruiden supplementen zijn allen plantaardig en hebben geen bijwerkingen.

In een aantal gevallen is het nodig om ook de ayurvedische oliebehandelingen te adviseren.
Deze behandelingen waaronder de ayurvedische massage met medicinale olie zorgen ervoor dat je lichaam en geest in diepe ontspanning kan komen. Dit kan een waardevolle bijdrage zijn om je te helpen weer in balans te komen.

Yoga en Ayurveda zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden Yoga oefeningen geven diepe ontspanning en lichaamsbewustheid. De pranayama oefeningen helpen om je ademhaling te verdiepen. Je krijgt yoga en pranayama oefeningen mee die je thuis kunt doen.

Samen maken we een plan wat je thuis goed kan uitvoeren. 
Wanneer je in de praktijk komt bespreken we hoe het gaat en wat er verder nodig is.
Voor een goed resultaat wil ik je aanraden om minimaal drie keer langs te komen. Dit is wel afhankelijk van je vraag en klacht

Kosten en vergoeding

Kosten per behandeling: €90 per uur. 

* Start intake gesprek 1,5 uur 
* Minimaal 3 behandelafspraken van 1 uur
* Uitgewerkt behandelplan voor thuis aan de hand van de 5 pijlers binnen de Ayurveda
* In de regel worden de afspraken eens in de maand gemaakt
* Afspraken kunnen vergoed worden in het aanvullende pakket van de meeste zorgverzekeraars

 

Afspraken die niet binnen 24 uur afgezegd zijn zullen in rekening worden gebracht.

Ayurveda behandelingen

De ayurvedische behandelingen worden vergoed via het aanvullende pakket van de meeste zorgverzekeraars. Voor de complete lijst kun je kijken op de website van ANVAG

Behandelingen kunnen op verschillende manieren vergoed worden. 

Als ayurvedic practitioner ben ik aangesloten bij beroepsvereniging ANVAG en daarmee ook lid van de klacht en tucht recht organisatie RBCZ

De behandelingen kunnen vergoed worden in het aanvullend pakket. Hiervoor verwijs ik naar de Anvag website.

In veel gevallen is in overleg met de leidinggevende, werkgever of afdeling Personeelszaken de organisatie bereid om een deel van de kosten voor rekening te nemen. Bij verbeterd welzijn zal niet alleen de arbeidssatisfactie stijgen, maar ook de productiviteit. Ziekteverzuim kan mogelijk voorkomen worden.

Belastingaangifte: De kosten kunnen worden opgevoerd als aftrekpost ziektekosten bij de belastingaangifte.

Contactgegevens

Layurpraktijk
Zandstraat 45a
4101 ED Culemborg
tel: 0345-76 40 85 
06-27 82 36 84 
praktijk@layurtravel.nl

 

KvK-nummer: 30 25 8572
Anvag lidmaatschap: B15.007
RBCZ lidmaatschap: 302089R
Klacht en tuchtrechtnummer: KB1002.0845
AGB zorgverlenerscode: 90-040955
AGB praktijkcode: 90.019345

 

 

Maak een afspraak

Aanmelden nieuwsbrief